S.I.S. Kft.  •  9700 Szombathely, Bárdosi Németh János u. 38.  •  Fax: +36 94 799-166 Facebook Twitter Issuu
HAJTÁSTECHNIKA
HIDRAULIKA
AKKUMULÁTOR
KARBANTARTÁS
MUNKARUHA
HIGIÉNIA

Légtechnika


Levegőtechnikával kapcsolatos termékeket a S.I.S. Hidraulika Boltban értékesítünk, Körmenden, valamint a S.I.S. Hajtástechnika Boltban Szombathelyen. Ebben az almenüben ismertetjük azon technikákat melyek alapja a sűrített levegő.

Számos területre oszthatjuk a légtechnikát, íme a 3 legnagyobb:

           Levegőtechnika

           Pneumatika

           Vákuumtechnika

Levegőtechnika


A légtechnika segítségével a vezérléstechnikában erők, mozgások és jelek hozhatók létre épp úgy, mint a hidraulikával. Az alapját a korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló levegő adja, melyet kompresszorok segítségével összesűrítenek a megadott nyomás értékre. A sűrített levegő kimutathatóan a legrégebbi energiaforma, melyet az emberiség ismert és teljesítmény fokozására felhasznált. Kétezer évvel ezelőtt a görögök is készítettek sűrített levegővel működtetett katapultot. Nagyjából az 1950-es évektől terjedt el a gyártástechnikában illetve a különböző alkalmazási területeken.

Az ALUP Magyarország Kft. hivatalos viszonteladójaként dugattyús és csavarkompresszorok, valamint légtechnikai kiegészítők széles választékával állunk rendelkezésre. A tömlők, csatlakozók, levegős szerszámok, hűtveszárítók, tartályok, spiráltömlők, lefújó pisztolyok mellett a levegős rendszer profi kiépítésével segítjük a pneumatikus rendszerek megbízható és olcsó üzemeltetését.

A levegőtechnika a gyakorlatban a sűrített levegő előállításáról és elosztásáról szól. Az azt követő tevékenység (levegővel való munkavégzés) inkább a pneumatika területére tartozik. 

Kompresszorok

A kompresszorok a sűrített levegő előállítására alkalmas légsűrítők. Működésük  során az atmoszferikus levegőt a kívánt nyomásértékre sűrítik és egy tartályba (álló, fekvő) dolgozzák. A sűrített levegőt ezután csővezetéken keresztül jut el a felhasználási helyre. Bár ez a telepített kompresszor sajátossága az építőipar illetve egyes helyváltoztató gépek esetén mobil kompresszorokat is alkalmaznak.

Működési elv alapján kompresszor lehet:

           Térfogat kiszorítással működő

                   Dugattyús kompresszor (egyenes vonalú)

                            dugattyús

                            membrán

                   Forgódugattyús kompresszor

                            csúszólapátos

                            csavar

                            root

           Áramlásdinamikai elven működő

                   Turbókompresszor

                            Radiál kompresszor

                            Axiál kompresszor


Levegős szerszámok

Levegőtechnikában a kompresszor mellett fontos megemlíteni az olyan levegős szerszámokat, melyek az elektromos szerszámokat helyettesítik ki. A már kiépített levegőrendszerre gyorsan csatlakoztatható és biztonságosan - kábel nélkül – használható illetve az energiafelhasználása töredéke az elektromosénak!

 

Ezek a szerszámok szinte az ipar valamennyi területére készülnek, mint például:

           autóipar (festékszóró, ütve csavarozó, karosszéria fűrész, stb.)

           mezőgazdaság (zsírzópisztoly, fúrógép)

           erdőgazdálkodás (sarokcsiszoló, emelők)

           élelmiszeripar (karbantartó eszközök)

           bútoripar ( csiszoló/polírozógép, kapocsbelövő gép)

 

Pneumatika

A fokozódó gépesítés és automatizálás elterjedésével az emberi munka kiváltásához előtérbe került a pneumatika ipari alkalmazása. Csomagok átrakása, emelők működtetése, alkatrészek szállítása, stb. mind-mind különféle felhasználási területek. A sűrített levegő drága energia hordozó, mert az előállítása és tárolása, elosztása mind-mind költség. Azonban egyszeri beruházást igényel és az üzemeltetési költség ebben az esetben minimális.

A légtechnikában a pneumatika végzi a levegő előkészítését illetve a vele történő munkavégzés irányítását. A Hafner Pneumatika Kft. viszonteladójaként a pneumatikus karbantartó és végrehajtó egységek teljes termékpalettájával állunk rendelkezésre raktárról illetve rövid szállítási határidővel!

 

Karbantartó egységek  

A kompresszor által lesűrített levegőt egy tartályban tároljuk, amely vagy a kompresszor alá van építve vagy pedig külön álló elemként telepítjük. A tartályból kilépő levegőt előkészítjük és gondozzuk a további felhasználáshoz. Elsősorban az olyan szennyeződéseket kell kiszűrnünk, mint a por, olaj, rozsda, nedvesség, mert ezek idő előtt tönkretehetik a berendezéseinket.

Ezt a műveletet levegőszűrő segítségével végezzük el. A szűrőbe lépő levegő forgásba kezd így  a szennyeződések kicsapódnak a szűrőedény aljára. A keletkezett kondenzátumot manuálisan vagy pedig automata módon lehet leengedni a tartályból.

A szűrést végezhetjük nyomásszabályozóval együtt, amikor egy szeleppel állandó értéken tartjuk a munkanyomást a hálózati nyomástól függetlenül!

A pneumatikus karbantartó egységek közé tartozik az olajozó, mely kenőanyaggal látja el a rendszer elemeit. Ezen 3 elem alkotja a levegő előkészítő egységet. A pneumatikában ismert tápegységként is, gyakorlatilag egy menetben és egy beépítési helyen készítjük elő a sűrített levegőt a további felhasználásra.

 

Végrehajtó egységek

A pneumatikus energiát munkahengerek alakítják egyenes vonalú illetve forgómozgássá. Ahhoz, hogy ezt megtehessék jeladók és vezérlőelemek felügyelik a munkavégzést! A két fő végrehajtó a munkahenger és a szelep.A Munkahenger

A munkahengereket működtetésük alapján csoportosítjuk. Az egyszeres hengereket csak az egyik oldalról tápláljuk meg levegővel, a másik oldalról pedig rugóval vagy külső terheléssel biztosítjuk a dugattyúmozgást. Általában kilökésre, sajtolásra, emelésre, adagolásra használják. A kettős működésű munkahengereknél a levegő a dugattyút mindkét irányból mozgatja. Ez a fajta henger szabályozottabb munkavégzésre képes; reteszek, zárak működtetésére használják.

A munkahengerek működésük alapján lehetnek:

                   dugattyúrúd nélküli

                            szalaghenger

                            tömítőszalagos henger

                            mágnes kuplungos henger

                   átmenő dugattyúrudas henger

                   tandemhenger

                   többállású henger

                   forgatóhenger

                   forgólapátos henger

Felerősítésük alapján a munkahengerek lehetnek:

                   talpas, menetes

                   karima elöl/hátul karima

                   csuklós rögzítés elöl/középen/hátul

A munkahengereknél két fontos jellemzőt kell megemlítenünk. Az egyik a lökethossz, a másik a dugattyúsebesség. A lökethossz a  dugattyúrúd mozgás tartományát jelenti. Itt fontos, hogy a kihajlás kiküszöbölése miatt  a dugattyúrudat meg kell erősíteni  illetve a vastagságát kell növelni. A dugattyúsebesség a munkahenger munkavégző képességét határozza meg. Általában 0,1-1,5m/s közötti az érték. 

A Szelep

A pneumatikus vezérlésben vagy végrehajtásban a munkahenger mellett a szelep, mint irányítóelem fontos funkciót tölt be. Meghatározza a levegő útját, mennyiségét és nyomását. Funkciójuk alapján lehetnek útszelepek, záró szelepek    nyomásszelepek, áramlásszelepek, elzáró szelepek.

Útszelepek. Az útszelepek a sűrített levegő áramlásának indítására,  megállítására és irányítására szolgálnak. Ezek a szelepek látják el a munkahengerek, végrehajtó elemek vezérlését, azonban a nyomáson és a tömegáramon nem tudnak változtatni.

Az útszelepeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

     -szerkezet (tolattyús, ülékes)

     -működtetés és vezérlési mód (mechanikus, kézi,                                  pneumatikus, elektromos)

     -helyzetstabilitás (mono,-és bistabil; 3 vagy több állású)

     -kapcsolási állapot (alaphelyzetben nyitott vagy zárt)

     -csatlakozások száma (2-3-4 vagy 5)            

Záró szelepek. Olyan irányítóelemek, melyek az áramlást az egyik irányba engedik a másik irányba pedig közel zérus résveszteséggel zárják. A fellépő nyomás a zárási oldalon a tömítés hatékonyságát fokozza.

Záró szelepek az alábbiak lehetnek:

     -visszacsapó szelep

     -váltószelep

     -fojtószelep

     -fojtó-visszacsapó szelep

     -gyors légtelenítő szelep

     -kétnyomású szelep (ÉS elem)

Nyomásszelepek. A pneumatikus elemek közül ezen szelepek képesek a sűrített levegő nyomását befolyásolni; adott esetben a nyomással vezérelve. Három alaptípusát különböztetjük meg: nyomásszabályozó, nyomáshatároló szelepet és nyomáskapcsolót.

                  

Vákuumtechnika

Hivatalos viszonteladóként PIAB vákuumejektorok, szívókorongok és kiegészítők széles választékával állunk ügyfeleink rendelkezésére. Helyszíni felmérés alapján vállaljuk vákuumpanelek összerakását, melyek hatékonyan helyettesítik a nagy energia felhasználású vákuumkompresszorokat. A vákuumtechnika a pneumatika speciális területe, mely a korábbi vákuumszivattyús rendszerekkel szemben egy modern, karbantartást nem igénylő, energiatakarékos megoldást ad a felhasználónak. Néhány szóban a vákuumtechnikai elemekről.

Vákuumejektor

A vákuumszivattyúk új generációi többfokozatú ejektorokból állnak. A kialakításuk során elsődleges cél volt a magas üzembiztonság és az alacsony zajszint. Ezért nincs olyan mozgó alkatrészük, amely kopna vagy rezegne. A sűrített levegő energiáját hatékonyan használja fel a Bernoulli törvény alapján. Azaz a fúvókákon átáramló levegő az egyes fokozatok nyílásain szívóhatást hoz létre így vákuum keletkezik. Az erős légáramlás mellett magas vákuumszintet kapunk, továbbá egyszerű üzembe helyezni, alacsony a hő- és zajszintje, gyors reagálású, kis súlyúak az egységek.

Az ejektorok számtalan helyen felhasználhatóak az ipar területein. Az áru megfogásán, szállításán keresztül a laboratóriumok vizsgáló berendezéseiben; a nyomdaipari gépek papír behúzó egységeiben, stb. Egyes ejektor típusok képesek fújó levegő előállítására is!   

Szívókorongok

Az ejektor által létrehozott vákuumot a tárgyak mozgatására, megfogására használjuk. Közvetítő elemként a szívókorongot használjuk, amely különböző alapanyagokból számos formában készülhet. Akár legömbölyített, sík, ívelt, porózus vagy formátlan terméket kell megfogni a korongok a vákuum segítségével a néhány grammtól a több száz kilogrammig tudunk emelni. A megfogáskor a tárgyak felületi egyenetlenségéből adódó magasság különbségeket a szintkiegyenlítők segítségével küszöbölhetjük ki. A különböző méretű rögzítő elemek a vákuumkorongokat egy vagy több ponton rögzítik így biztosítva a súly megtartását. A nehéz munkadarabok emelésekor a korongok hajlító igénybevételnek vannak kitéve. Ebben az esetben olyan gömbfejeket vagy szögadaptereket használunk, melyek megkönnyítik a vákuum csatlakoztatását illetve megszüntetik a hajlító igénybevételt!

Kiegészítők

Ahhoz, hogy az optimális teljesítményt át vigyük a vákuumrendszer minden elemét ellenőrzés és irányítás alatt kell tartanunk. Ilyen kiegészítő például a vákuumkapcsoló, amely a vákuumjelet pneumatikus vagy elektromos jellé alakítja. Lehet induktív, elektromechanikus vagy pneumatikus. A vákuumrendszerben a sűrített levegőt és a vákuumot a szelepek segítségével irányítjuk illetve vezéreljük. Ezek lehetnek 3/2-es vagy 2/2-es kézi vezérlésű mágnesszelepek akár LED-es kijelzővel szerelt kivitelűek. A kiegészítők fontos részét képezik a vákuumszűrők, vákuummérő órák, csatlakozók, hangtompítók, szűrő-nyomásszabályozók és a távvezérelt nyomásszabályozók.


Akciós termékeinkből

Bisnode tanusitvany


 
 
 
 
ELÉRHETŐSÉGEINK
S.I.S. Kft. székhely
9700 Szombathely,
Bárdosi Németh János u. 38.
S.I.S. Munkaruha Bolt, Szombathely
9700 Szombathely,
Szent Márton u. 75.
S.I.S. Hajtástechnika Bolt, Szombathely
9700 Szombathely,
11-es Huszár u. 149.
S.I.S. Hidraulika Bolt, Körmend
9900 Körmend,
Kandó Kálmán u. 2.

Fax: 94/799-166 Telefon: 20/313-62-99 Fax: 94/799-166 Telefon: 94/783-324, 94/783-326 Telefon: 20/944-17-27, 20/459-60-20
E-mail: siskft[@]sonitus.hu E-mail: sztmarton[@]sonitus.hu E-mail: huszar[@]sonitus.hu E-mail: kando[@]sonitus.hu
Web: www.sonitus.hu Web: www.munkaruhazat.hu Web: www.hajtastechnikabolt.hu Web: www.hajtastechnikabolt.hu
www.ysolutions.hu
Copyright © 2015. S.I.S. Kft. Minden jog fenntartva. • Szerzői jogokAjánlás e-mailben