S.I.S. Kft.  •  9700 Szombathely, Bárdosi Németh János u. 38.  •  Fax: +36 94 799-166 Facebook Twitter Issuu
HAJTÁSTECHNIKA
HIDRAULIKA
AKKUMULÁTOR
KARBANTARTÁS
MUNKARUHA
HIGIÉNIA

Hidraulikus tartozékok


Ezen az aloldalon a hidraulikus tartozékokat mutatjuk be.

Hidraulikus tartozékok azok a termékek, melyek segítségével a hidraulikus részegységek kapcsolódását illetve az ezekben zajló folyamatok nyomon követését valósíthatjuk meg az alábbiak szerint. Hidraulikus tartozékokat Körmenden a S.I.S. Hidraulika Boltban árusítunk.

 

Tömlő

A tömlők olyan hajlékony vezetékek, amelyek mozgó alkatrészeket kötnek össze. A zaj- és lengéscsillapító hatásuk mellett elsősorban a mobilhidraulika illetve a telepített hidraulikus berendezések mozgó részeinél használatos. A tömlő feladata még, hogy a munkafolyadékot a külvilágtól elzárja, hogy az szennyeződésektől mentessen végezhesse feladatát. A tömlő belső rétege készülhet gumiból, teflonból, neoprénből. A nyomást egy acélhuzalból vagy poliészterből szőtt szövetanyag veszi fel; ez lehet egy vagy több rétegű. A külső borítóréteg kopásálló gumi vagy poliészter. A mechanikus károsodások ellen külső fém vagy műanyag spirál kerül a tömlőre!   

Hidraulika tömlők alkalmazásánál az alábbi fogalmakat kell ismernünk:

Megengedett maximális üzemi nyomás

A gyártók adják meg ezt az értéket statikus és dinamikus nyomásokra. A statikus üzemi nyomás 4-szeres biztonsággal van megadva, azaz az üzemi nyomás 1 -e a repedést okozó nyomásnak.

Roncsoló nyomás

Csak vizsgálati értékként fontos, ezen nyomásérték alatt a tömlő nem repedhet ki és anyagán keresztül a munkafolyadék nem szivároghat ki!

Vizsgáló nyomás

A vizsgálatok során a tömlőket az üzemi nyomás kétszeresének teszik ki legalább 30 sec. és legfeljebb 60 sec. időtartamig.

Hosszváltozás

A szövetbetét anyagától függően minden tömlő megváltoztatja a hosszát nyomás hatására. Ez a változás +2 % és -4 % közt kell, hogy maradjon!

Hajlítási sugár

A megadott legkisebb hajlítási sugár a legnagyobb üzemi nyomásra és nem mozgó szerelésre vonatkozik!

Üzemi hőmérséklet

A megadott hőmérsékletek az átfolyó olajra vonatkoznak, melynél magasabb érték már a tömlő használati idejét csökkenti!

 

A tömlők csatlakozó fegyverzetei a DIN24950 szerint az alábbiak:

Csavaros csatlakozó csavarmenettel ellátva

Csőcsatlakozó csővel ellátva vágógyűrűs csavarzathoz

Peremes csatlakozó peremmel ellátva

Vágógyűrűs csatlakozó gyűrűvel ellátva

Karmantyús csatlakozó szimmetrikus vagy aszimmetrikus karmantyúval

Hüvelyes csatlakozó hüvellyel ellátva

A fegyverzetek az alábbi kialakításúak:

Tömlőfejes tömlőcsatlakozó

Menetes tömlőcsatlakozó

Csavarozható tömlőcsatlakozó

Csőkiképzésű tömlőcsatlakozó

Hüvelyes tömlőcsatlakozó

Peremes tömlőcsatlakozó

Gyűrűs tömlőcsatlakozó

          

Csővezetékek                                                                                        

A hidraulikus rendszer egyes elemeit köti össze olyan részeknél, ahol nincs forgó mozgás vagy falra kell rögzíteni a vezetéket! A DIN2391 szabvány szerint varratmentes és precíziós acélcsöveket használunk csővezeték kiépítésére.

A csőkötés a DIN3850 alapján lehet:

Forrasztás mentes, vágógyűrűs, kettős kúpos gyűrűs, forrasztott és hegesztett, hüvelyes és golyós hüvelyes összeköttetés.

A vágógyűrűs csatlakozás a leggyakrabban alkalmazott toldási mód az egyszerű kivitelezés miatt! A tömítőelem a vágógyűrű, kettős kúpos gyűrű, golyós hüvely, csatlakozó hüvely és a nyomógyűrű. Összekötő elem lehet a hollandi anya és a hollandi csavarzat. A peremes összekötést a nagyobb átmérőjű csöveknél alkalmazzák. Itt a hegesztési vagy csavaros kötési módszereket figyelhetjük meg!


Alaplapok

A szelepeket összeköthetjük cső- vagy tömlővezetékkel; azonban vannak esetek, amikor egy kompakt, kedvező árú üzembiztos berendezést kell készítenünk. Ilyenkor az alaplapok lerövidítik a munkafolyadék útját illetve gyorsítják a szelepek cseréjét, karbantartását! Az alaplapok a szelepekhez hasonlóan DIN 4401 szabványos csatlakozó furatokkal rendelkeznek.

Az alaplapok szerepe elsősorban költségkímélés és kivitelezés gyorsításkor jelentős. Telepített hidraulikánál jelentős helyet takaríthatunk meg illetve karbantartáskor/hibakereséskor átláthatóbb a rendszerünk!

 

Légtelenítő szelep

A légtelenítő szelepnek elsősorban a hidraulikus rendszer hatékonyságát kell biztosítania azáltal, hogy a munkafolyadékban felgyülemlett levegőt eltávolítja. A csőrendszer, munkahenger vagy a rendszer legmagasabb pontján helyezzük el, mivel ott gyűlik össze a bezárt levegő. Általában automatikus légtelenítő szelepet alkalmazunk, melyben a szelep tolattyúját rugó tolja vissza az alaphelyzetbe.

 Nyomásmérő műszer

Három féle nyomásmérő műszert különítünk el. A csőrugós nyomásmérő a Bourdon csőrugó elve alapján működik. Az ívben meghajlított cső keresztmetszete ovális. Ha folyadék áramlik bele a nyomás mindenütt ugyanakkora lesz. Egy skálázott mérőn a mutató a nyomás alatt a pontos értéket leolvashatóvá teszi! Ezenkívül bár ritkán használjuk létezik még nyomásmérő szelencés és tolattyús nyomásmérő.


Akciós termékeinkből

Bisnode tanusitvany


 
 
 
 
ELÉRHETŐSÉGEINK
S.I.S. Kft. székhely
9700 Szombathely,
Bárdosi Németh János u. 38.
S.I.S. Munkaruha Bolt, Szombathely
9700 Szombathely,
Szent Márton u. 75.
S.I.S. Hajtástechnika Bolt, Szombathely
9700 Szombathely,
11-es Huszár u. 149.
S.I.S. Hidraulika Bolt, Körmend
9900 Körmend,
Kandó Kálmán u. 2.

Fax: 94/799-166 Telefon: 20/313-62-99 Fax: 94/799-166 Telefon: 94/783-324, 94/783-326 Telefon: 20/944-17-27, 20/459-60-20
E-mail: siskft[@]sonitus.hu E-mail: sztmarton[@]sonitus.hu E-mail: huszar[@]sonitus.hu E-mail: kando[@]sonitus.hu
Web: www.sonitus.hu Web: www.munkaruhazat.hu Web: www.hajtastechnikabolt.hu Web: www.hajtastechnikabolt.hu
www.ysolutions.hu
Copyright © 2015. S.I.S. Kft. Minden jog fenntartva. • Szerzői jogokAjánlás e-mailben