S.I.S. Kft.  •  9700 Szombathely, Bárdosi Németh János u. 38.  •  Fax: +36 94 799-166 Facebook Twitter Issuu
HAJTÁSTECHNIKA
HIDRAULIKA
AKKUMULÁTOR
KARBANTARTÁS
MUNKARUHA
HIGIÉNIA

Hidraulikus részegységek


Az alábbiakban a Hidraulikus részegységekről nyújtonk némi információt.

Hidraulikus részegységeknek nevezzük azon termékeket, melyekkel a hidraulikus mozgások megvalósulnak. Hidraulikus részegységeket a S.I.S. Hidraulika Boltban árusítunk Körmenden.

Részegységek: 

Munkafolyadékok


A hidraulikus munkafolyadék feladata, hogy a nyomást átadja miközben a mozgó gépalkatrészeket keni. A nyomásveszteségből adódó hőt elvezeti, a nyomáscsúcsok okozta lengéseket csökkenti, levált anyag részecskéket eltávolítja és védi a rendszert a korrózió ellen!


A folyadékok lehetnek:

- hidraulika olajok (DIN51524, DIN51525, DIN51517 szabványos, HL, HLP,HVI jelölés + utójelként 22,32,46,68 a viszkozitást mutatja)

- nehezen meggyulladó munkafolyadékok (itt megkülönböztetünk víztartalmú és vízmentes szintetikus folyadékokat)

A hidraulika olajok anyagtulajdonságai:

- kis sűrűség

- csekély összenyomhatóság

- nem túl alacsony viszkozitás = önthetőség

- jó öregedésállóság

- nehezen éghető

- ne károsítson más anyagokat

- levegő kiválasztás

- hidegállóság, habképződés- és vízkiválasztó mentesség


Tápegységek

A tápegység, mint energiaellátó berendezés a szükséges energiát biztosítja a hidraulikus berendezés számára. A legfontosabb egységei az alábbiak:

- Hajtómotorok: Telepített hidraulikában villanymotor, míg mobil hidraulikában belsőégésű motor adja a szivattyúnak szükséges mechanikus teljesítményt.

- Szivattyúk: A motor által meghajtott szivattyú beszívja a munkafolyadékot és a vezetékrendszerbe továbbítja. Ezáltal hidraulikus vagy más néven nyomóenergiát hoz létre! Ennek nagysága függ a külső (hasznos terhelés)és belső (vezetékek, elemek súrlódása)ellenállásoktól és a térfogatáramtól.

A hidraulikus szivattyúk 3 alaptípusát különböztetjük meg a szállított térfogat alapján:

* Állandó munkatérfogatú szivattyú

* Változtatható munkatérfogatú szivattyú

* Önszabályozó szivattyú (nyomás, térfogatáram, teljesítmény szabályozása)

A hidraulikus szivattyúkat másik 3 csoportba is sorolhatjuk a felépítésük szerint:

* Fogaskerekes (belső,- és külső fogazású, fogasgyűrűs)

* Lapátos (belső,- és külső folyadék szállítású)

*Dugattyús (soros,- radiál,- axiáldugattyús)

- Tengelykapcsoló: Ez az egység köti össze a tápegységben a motort és a szivattyút. A motor által létrehozott forgatónyomatékot közvetíti a szivattyú felé. Mindkét részegységre csillapító hatással van. A motor nem szenved a szivattyú nyomáscsúcsai miatt a szivattyú pedig mentesül a motor fordulatszámának ingadozásától. A tengelykapcsolók lehetnek gumidugós, fogazott íves illetve műanyagtárcsás fém hasított kivitelűek.

- Tartály: A hidraulika tápegység alapját adja; erre építjük a szivattyút, szelepet, tárolókat, stb.. Fontos feladata, hogy befogadja és tárolja a szükséges munkafolyadékot, elvezesse a veszteségi hőt, kiválasztja a levegőt-vizet-szilárd anyagokat a folyadékból. A tartály nagysága függ a szivattyú szállítási mennyiségétől, alkalmazási helytől, a  benne lévő folyadék kicserélési idejétől, az üzemeltetésből adódó hőfejlődéstől! A tartály nagyságának meghatározásánál telepített berendezések esetén a szivattyú 3-5 perc alatt szállított folyadéktérfogatát lehet alapul venni. A szintingadozások kiegyenlítésére pedig kb. 15% térfogatot kell bekalkulálni!

- Szűrő: A hidraulikus rendszerekbe épített szűrők elsődleges célja, az üzembiztos működés és a rendszer elemeinek élettartam növelése! A munkafolyadékban lehetnek apró fémrészecskék, por, festék és számos olyan szennyeződés amely, jelentősen csökkenti a hatásfokot, élettartamot.
A szűrőknél elhelyezés szerint megkülönböztetünk főáramú és mellékáramú szűrést.

A főáramú szűrés három további alcsoportra bontható:

* Visszafolyóági szűrő ( a tartályba építik közvetlenül vagy a visszafolyó vezetékbe. A teljes visszafolyó mennyiségnek át kell haladnia rajta, a szelepnyitáskor fellépő nyomáscsúcsot robusztus kialakítása miatt elviseli! Praktikus formája az átkapcsolható szűrőegység, melyben párhuzamosan van két szűrő, így csere esetén az egyik biztosítja a folytonosságot a rendszer számára!

* Szívóági szűrő ( a szűrő ez esetben csekély szűrőhatású, hogy ne terheljék a szivattyút. Igazából csak a szivattyút védi a szennytől, általában egy by-pass szeleppel van ellátva a kavitáció elkerülése végett!

* Nyomóági szűrő (a szennyeződés érzékeny elemek, mint például a szelepek vagy áramlásszabályozók elé telepítjük stabil, teherbíró elemként mert itt a maximális üzemi nyomást kell elviselnie. By-pass-t már nem csak eltömődésjelzőt használhatunk; ebben az esetben egy rugó terhelésű dugattyúra nyomást fejt ki a rendszer– minél szennyezettebb annál nagyobbat! 

- Hűtő: Hidraulikus berendezésekben amikor a munkafolyadék átfolyik a vezetékeken és elemeken a súrlódás miatt energiaveszteség lép fel. A nyomófolyadék felmelegszik és a hő egy részét képes csak a rendszer leadni. Amikor az üzemi hőmérséklet meghaladja az 50-60°C-ot csökken az olaj viszkozitása/elöregedik; megrövidül a tömítések élettartama. A mozgó hidraulikában szinte mindig szükséges  a hűtés, mivel a tartály túl kicsi a hő elvezetéséhez.

Hűtő lehet:

* Léghűtő ( a nyomófolyadék a vízág elhagyása után csőkígyón folyik keresztül, amit ventilátor hűt max. 25°C hőmérséklet különbség lehetséges. Egyszerűen szerelhető, de hangos.)

* Vízhűtő ( a csövekben áramlik az olaj a csöveket hűtőanyaggal hűtik. Nagyobb veszteségi teljesítményt visz el, de drága és a szennyeződés veszély is fennáll. Itt max. 35°C lehet a hőmérséklet különbség.)           

- Fűtő: Gyakorlatilag csak igazán hideg helyeken (hűtőházakban, északi országokban) alkalmazzák, ahol fontos a munkafolyadék mielőbbi üzemi hőmérsékletre való felfűtése. A munkafolyadék felmelegítésére fűtőpatronokat vagy pedig áramlásos előmelegítőket használnak!


Szelepek

Hidraulikus rendszerekben a szelepek ellenállást hoznak létre. Ezek az elemek vezérlik vagy szabályozzák a nyomást, a térfogatáramot, és az áramlási irányt.  A szelep vezérlőéleit az olajáram megtisztítja a szennyeződéstől ez az öntisztítási effektus.

A szelepek építési mód alapján lehetnek:

- ülékes szelepek: (golyó, kúp vagy tányér alakú a zárótest, amelyet a rugó az ülékre nyom. Az ülékes elv alapján legfeljebb 3 út nyitható ill. zárható.)

- tolattyús szelepek (hosszanti és forgótolattyús változata ismert, szélesebb alkalmazási terület, axiális irányba mozgó tolattyúk. A tolattyús szelepeknél fontos megemlítenünk a tolattyútúlfedést, mint jelenséget. Ez az illesztési játék mellett a résolaj mennyiség meghatározó tényezője. 3 fajtája létezik: pozitív, negatív és nulla túlfedés. 

Az, hogy az ülékes vagy tolattyú elvet használjuk függ az alkalmazott területtől. Az ülékes szelep szivárgás mentessen zár és szennyeződés érzéketlen, azonban rövid a működési útja és a nyomáskiegyenlítést is megoldatlan. Többtagú szeleptestet költséges kialakítani belőle. A tolattyús szelep viszont  szennyeződés érzékeny, és résolaj képző. Többállású szelephez kiváló, mert a nyomáskiegyenlítés megoldott, nagy működési útja van.      

Az elvégzendő feladatoknak megfelelően alkalmazunk:   

- nyomásirányító szelepeket (határoló, csökkentő)

- útszelepeket (folyamatos és digitális üzemű)

- zárószelepeket (visszacsapó, kettős vezérelt visszacsapó)

- áramlásirányító szelepeket (vezérlő, szabályozó)


Munkahengerek


A hidraulikus henger a hidromechnika egy fontos részegysége, mivel segítségével a hidraulikus energiát mechanikus energiává alakíthatjuk! Lineáris motornak is hívjuk, mert egyenes vonalú a létrehozott mozgás! A felerősítési módok az alkalmazási területtől függően lehetnek talpas, peremes, lengőcsapos változatok!Működését tekintve kétféle alaptípust különböztetünk meg:

- Egyszeres működésű munkahenger

Ebben az esetben a munkafolyadékot csak a dugattyúoldalra irányítjuk így a munkahenger csak egy irányban végez munkát. A visszameneti löketet a saját súly vagy rugó hozhatja létre. A felépítésük alapján elkülönítünk búvárdugattyús és teleszkóphengert. Beépítés szempontjából lehet függőleges és vízszintes a munkahenger elhelyezése.

Ahol munkadarabot kell megszorítani, emelni, süllyeszteni illetve hidraulikus felvonókhoz, ollós emelőasztalokhoz kiváló az egyszeres működésű munkahenger.

- Kettős működésű munkahenger

Azért hívjuk kettős működésűnek, mert a munkafolyadék a dugattyúfelület mindkét oldalára hat.  Ezáltal a kimeneti és a visszameneti löket is irányítva van.

A hengerek típusát 6 féle csoportba soroljuk:

* differenciál henger

* átmenő rudazatú henger

* henger véghelyzet ékezéssel

* teleszkóp henger

* nyomás átalakító henger

* tandem henger

A kettős működésű munkahengereknél meg kell említenünk a löketvégi csillapítást. Ezt akkor alkalmazzuk, amikor a nagy löketsebességet fékeznünk vagy lassítanunk kell. Történhet fojtó- vagy fékszeleppel illetve különböző fékező berendezésekkel.

A munkahengereknél fontos alkatrész a tömítés, amely megakadályozza a résolaj veszteséget, olajfolyást! A nem mozgó alkatrészek közé statikus a mozgó alkatrészek közé dinamikus tömítést helyezünk.


Hidromotorok

A hidromotorok a meghajtórészek közé tartoznak. Olyan munkavégző elemek, melyek hidraulikus energiát mechanikussá alakítanak át és forgó mozgást hoznak létre. Ugyanezt hívhatjuk lengőmozgásnak is amikor csak egy meghatározott szögtartományban jön létre forgómozgás. A hidromotoroknak nem lökettérfogata van, hanem nyelési térfogata.

A hidromotorok 2 alaptípusát különböztetjük meg a szállított térfogat alapján:

- Állandó munkatérfogatú hidromotor

- Változtatható munkatérfogatú hidromotor

A hidromotorokat másik 3 csoportba is sorolhatjuk a felépítésük szerint:

- Fogaskerekes (belső,- és külső fogazású, fogasgyűrűs)

- Lapátos (belső,- és külső nyelésű)

- Dugattyús (soros,- radiál,- axiáldugattyús)


Akciós termékeinkből

Bisnode tanusitvany


 
 
 
 
ELÉRHETŐSÉGEINK
S.I.S. Kft. székhely
9700 Szombathely,
Bárdosi Németh János u. 38.
S.I.S. Munkaruha Bolt, Szombathely
9700 Szombathely,
Szent Márton u. 75.
S.I.S. Hajtástechnika Bolt, Szombathely
9700 Szombathely,
11-es Huszár u. 149.
S.I.S. Hidraulika Bolt, Körmend
9900 Körmend,
Kandó Kálmán u. 2.

Fax: 94/799-166 Telefon: 20/313-62-99 Fax: 94/799-166 Telefon: 94/783-324, 94/783-326 Telefon: 20/944-17-27, 20/459-60-20
E-mail: siskft[@]sonitus.hu E-mail: sztmarton[@]sonitus.hu E-mail: huszar[@]sonitus.hu E-mail: kando[@]sonitus.hu
Web: www.sonitus.hu Web: www.munkaruhazat.hu Web: www.hajtastechnikabolt.hu Web: www.hajtastechnikabolt.hu
www.ysolutions.hu
Copyright © 2015. S.I.S. Kft. Minden jog fenntartva. • Szerzői jogokAjánlás e-mailben