Az akkumulátor vásárlás legfontosabb szempontjai

A modern, jó minőségű akkumulátorok már 4-5 évig is szolgálnak, az átlagos autótulajdonos ezért ritkán kerül abba a helyzetbe, hogy újat kelljen vásárolnia.
Emiatt sokan nem is tudják pontosan, milyen szempontokat kell figyelembe venni az akku kiválasztásánál. Az alábbiakban összefoglaljuk ezeket:

Mindenek előtt az eredeti akkumulátor méretét, illetve a pólusok elhelyezkedését (elérjen a kábel és a saru a pólusig) kell figyelembe vennünk, hiszen az újat a régi helyére kell majd beépíteni. Kisebbet nem célszerű, nagyobbat általában nem lehet a régi helyén elhelyezni.

Az akkumulátorok legfontosabb műszaki paraméterei a feszültség (V), a hidegindító áram (A) és a kapacitás (Ah).

A személygépkocsik és a motorkerékpárok indító akkumulátora ma általánosan 12 V feszültségű, ezért ezzel az értékkel általában nem kell foglalkozni.

A hidegindító áram az akkumulátor indítási képességének mérőszáma. Ezt az áramerősséget a gyártók általában az EN norma szerint amperben adják meg. A személyautó akkumulátorok hidegindító árama, mérettől függően, általában 300 és 900 A között van. Ez az érték azt jelenti, hogy ennyi áramot tud az akkumulátor problémamentesen leadni 30 másodpercen keresztül -18 C0 hőmérsékleten úgy, hogy a feszültsége nem esik 7.2 V alá.

A leginkább ismert paraméter a kapacitás, vagyis az amperóra (Ah) érték. A tényleges kapacitást indító akkumulátoroknál 20 órás kisütéssel mérik. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor névleges (feliratozott) kapacitásának huszadrészével, A-ban kifejezve, terhelik az akkumulátort, míg 10,5 V-ra csökken a feszültsége. Közben a műszer méri az eltelt időt percben. A tényleges kapacitás Ah=(kisütőáram x idő)/60 összefüggéssel számítható ki. A személyautó-akkumulátorok kapacitása mérettől függően általában 35 és 100 Ah között van.

A kapacitás (Ah) értéknek valójában csak akkor van szerepe, amikor álló motor mellett használjuk a gépjármű elektromos fogyasztóit, mint amilyen a rádió, a belső világítás, a riasztó és a GPS-nyomkövető rendszer. Vigyázat, ez utóbbiak és a jól felszerelt prémium autók egyéb biztonsági- és komfortberendezései (fedélzeti és egyéb számítógép, óra) a háttérben akkor is működnek, ha leállítjuk a járművet, és néhány hét alatt kellemetlen meglepetést okozhatnak az akkumulátor lemerítésével!

Az viszont általában azért megfelel a valóságnak, hogy nagyobb kapacitású akkumulátornak az indítóárama is nagyobb. Vannak azonban kivételek, mint például az Optima spirálcellás akkumulátorok, amelyek hidegindító árama kisebb méret és kapacitás érték mellett jóval nagyobb a hagyományos lemezcellás akkumulátorokénál (az Optima akkumulátorok is megtalálhatók a S.I.S. Kft. kínálatában).

Az autó műszaki igényeinek minden olyan akkumulátor megfelel, amelynek mérete, pólushelyzete és néhány alapadata stimmel – más kérdés viszont, hogy melyik felel meg az autótulajdonos komfortigényének: akarja-e rendszeresen ellenőrizni az akkumulátor folyadékszintjét, szeretne-e desztillált vizet utántöltögetni, azzal a veszéllyel, hogy ha ezt elmulasztja, idő előtt tönkremegy az akku. Ma már legtöbben nem vágynak ilyesmire, ők csakis zárt rendszerű, teljesen gondozásmentes akkumulátort válasszanak!

A S.I.S. Kft. személygépkocsikhoz és motorkerékpárokhoz csakis a legnevesebb európai akkumulátorgyártók termékeit és márkáit forgalmazza, amelyek minden esetben zárt rendszerűek és teljesen gondozásmentesek.

A közismert akkumulátor világmárkák (Varta, Bosch, Optima, Energizer, Perion stb.) mellett egyes kereskedők saját fantázianévvel ellátva is forgalomba hoznak akkumulátorokat. Ezek gyártója sokszor bizonytalan, és több esetben tapasztaltuk azt is, hogy a címkéken szereplő műszaki paraméterek nem valósak, azaz az akkumulátorok "felülcímkézettek". Ezek az akkumulátorok általában gyanúsan olcsók is – de egyáltalán nem biztos, hogy jó helyen takarékoskodik, aki ilyet vásárol.

Azt tanácsoljuk ezért, hogy akkumulátort csak gyártókkal, vagy azok hivatalos képviselőivel szerződésben álló szakkereskedőtől, vagy szakszerviztől vásároljanak, és részesítsék előnyben a jól ismert, kiváló minőségükről ismert világmárkákat.

A S.I.S. Kft a legmagasabb műszaki színvonalú, hosszú élettartamú akkukat (Varta, Bosch, Energizer, Optima, Perion) forgalmazza.

Vannak egyéb, szintén fontos kiválasztási szempontok is. A S.I.S. Kft. egy év jótállást és két év szavatosságot vállal valamennyi nála vásárolt új személygépjármű  akkumulátorra. Vásárláskor nem árt megnézni az akkumulátor gyártási idejét, általában ne legyen hosszabb a tárolási idő egy évnél, de a Varta akkumulátorok 18 hónapig tárolhatók töltés nélkül, jellemzőik romlása nélkül. Érdemes meggyőződni a választott akku feltöltöttségi állapotáról, a beszereltetés lehetőségéről – ezt már csak azért is érdemes szakműhelyre bízni, mert egy füst alatt ellenőriztetni lehet az autó villamos rendszerét. Hiszen lehetséges, hogy az előző akkumulátor a jármű elektromos berendezésének hibája miatt ment tönkre, és az új is erre a sorsra fog jutni! A szakkereskedésben mód van a régi akkumulátor környezetbarát leadására.